Çocuklarla Konuşma Sanatı
Çocuklarla Kaliteli Nasıl Konuşulur?
Çocuklarımızla konuşmak bazen bize oldukça zor gelmekte özellikle bizi cevaplanması zor sorularıyla bunalttıklarında… Ama çocuklarımızda özgüven ve merhamet geliştirmenin en etkin yolunun çocuklarımızla konuşmak olduğu unutulmamalıdır. İş hayatı, ev işleri derken gerçekten çocuklarımızla kaliteli konuşmalar yapmak adına zamanımız kalmadığını düşünebiliriz. Aslında bu konuşmaları gerçekleştirmememizin belli sebepleri vardır.
Eğitim sisteminin uzun tartışmalardansa tek doğru cevabı onaylayan yapısı, ebeveyn olarak her daim çocuğa açık olma baskısı, çocuğun o anki gündemini önemsememiz, çocuğu için her şeyi yapan ebeveyn olma baskısı, çocuğumuz becerilerinin yavaş yavaş geliştiğiniz unutmamız gibi sebepler aslında onunla kaliteli sohbetler etmemizi engelleyebilir.
Peki çocuklarımızla nasıl kaliteli sohbetler edebiliriz?
Hem çocuğunuz hem de sizin aynı sohbet içinde olduğunun emin olun.
Çocuğunuz ödevlerin tamamlanması ya da yeni okulundan memnun olduğunun kontrol edilmesi gibi ebeveynlik görevleriniz olabilir. Ancak trenleri ile oynayan size trenin pilinin bittiğine veya kurduğu oyunu anlatmak isteyen çocuğunuzun ile bunları konuşmanın hiçbir faydası yoktur. Üstelik siz de de hayal kırıklığı hissine sebepler olur.
Çocuğunuzu düzeltmeye değil onlara öğretmeye odaklı olun
Çocuklarımızla yaptığımız konuşmalar özellikle okuldan herhangi bir olumsuz bildirim almışsak bu durumu düzeltmek adına konuşuruz. Ama iyi bir konuşmanın iki amacı vardır. Çocuklarda düşünsel merakı destekleyerek peşlerinden gidecek amaçları bulmalarına yardımcı olmak ve öğrenmeleri gerekenler nasıl öğrenecekleri ile ilgili bilgi vermek. Örneğin temalı bir parka gittiğinizde bir sonraki trenin rengini tahmin etme oyunu oynarken çocuğunuza örüntüleri anlatabilirsiniz ya da hatalı olduğu davranışları kabul etmeyen çocuğunuza bugün yaptığınız hatadan bahsederek ve yarın nasıl düzeltmeyi düşündüğümüzü anlatarak ona örnek olabiliriz.
Peki çocukla kaliteli sohbet ederken öğrenme becerilerini nasıl geliştiririm?
1: Çocuğunuz anlattığı konuyu genişletin: Çocuğunuz büyük bir kamyon dediğin ve o büyük bir kamyon demek ya da oyuncak arabasını duvara çarptığında ‘Sen onu ittiğin için duvara çarptı’’ demek hem dil becerisinin genişlemesine hem de anlamlı bağlar kurmasına yardımcı olur. Aynı zamanda ondan sonra sorusu da önemlidir
2. Keşfet:Kamyon örneği üzerinden gidersek ‘Çarpmamak için neler yapabilirdin?’ çocuğun farklı düşünceleri keşfetmesini sağlar.Bu tür açık uçlu sorular onun somut düşünmeden soyut düşünmeye geçişi kolaylaştırabilirsiniz.
3. Değerlendirme:Değerlendirme yaparken çocuğunuzun düşünme biçimindeki eksikleri yakalamaya çalışın ancak bunlara olumlu bir bakış açısı ile öğrenme fırsatları olarak görün. Yine kamyon örneği üzerinden gidersek ‘Hımmm.. Bu kırık kamyonu neden tamir edemiyoruz?’ gibi sorularla onun düşünce ve değerlendirme biçimlerini fark edebilirsiniz.
Klinik Psikolog Gözde Demir
Bir yanıt yazın